SPRAWOZDANIE SEKCJI BIORÓŻNORODNOŚCI – GRUPY 1
ZE SPOTKANIA W DNIU 13 GRUDNIA 2017 R.
POŁĄCZONEGO Z WYKŁĄDEM NA TEMAT:
„ROLA KOLAGENU W ŻYCIU I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA”
13 grudnia 2017 r. 26 członków z Sekcji Bioróżnorodności grupy 1 , zebrało się na przedświątecznym, wigilijnym spotkaniu. Zasiedliśmy przy pięknie nakrytych, udekorowanych odświętnie stołach, zasypanych świątecznymi smakołykami przygotowanymi przez uczestników spotkania. Na stołach pojawiły się również liofilizowane owoce ofiarowane przez Pana Franciszka Siegienia właściciela firmy „ELENA” z Kokanina. Pan Franciszek Siegień przyjął bowiem zaproszenie naszej Starościny Jadzi Gałach i przybył z prelekcją na temat kolagenu produkowanego w firmie „ELENA”
Firma Pana Franciszka Siegienia poprzez wieloletnie badania laboratoryjne uzyskała najczystszą z możliwych formę naturalnego kolagenu z ryb, który jest zbliżony do kolagenu, jaki znajduje się w ciele człowieka
W wykładu przeprowadzonego z pasją przez Pana Franciszka Siegienia i Panią Żanetę Białek-Zmuda, która jest Dyrektorem w firmie „ELENA”, dowiedzieliśmy się bardzo dużo o kolagenie i jego wpływie na nasze zdrowie oraz o produktach wytwarzanych w tej firmie. . Dowiedzieliśmy się że „ELENA” jako jedyna firma w Europie posiada nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich i jako jedyna w Polsce usyskuje też metodą liofilizacji naturalne białko – liofilizowany kolagen z ryb, który przebojem zaczyna zdobywać świat naturalnej żywności oraz medycyny estetycznej.
Kolagen to jeden z podstawowych budulców naszego ciała: skóry, tkanek i stawów, a nasza zdolność do jego odbudowy spowalnia już po 25 roku życia. Aby zachować sprawność i urodę w każdym wieku należy kolagen suplementować.
Produkowany w firmie Kolagenum – to suplement diety, naturalny eliksir młodości, który pozwala zachować zdrowy wygląd oraz poprawia kondycję skóry, tkanki łącznej i stawów przez całe dorosłe życie. Dostępny jest w postaci proszku oraz kapsułek . Kolagenum Franciszka występuje w dwóch liniach GOLD I SILVER.
Firma „Elena” znana jest również z produkcji liofilizatów, czyli produktów spożywczych suszonych przez wymrażanie wody z zachowaniem w około 95% pierwotnego surowca dzięki temu, że proces odbywa się w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków czy konserwantów. Liofilizaty są przy okazji oczyszczane z bakterii które mogą być obecne w świeżym surowcu. Jest to technologia wymyślona przez Amerykanów i Rosjan na potrzeby żywienia kosmonautów. Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki.
My mieliśmy okazje spróbować liofilizowane owoce: banany, jabłka, truskawki, ananasy. Wyglądały oryginalnie i były bardzo smaczne.
Zainteresowane osoby poszerzenia wiedzy na temat produktów firmy „ELENA” odsyłamy na stronę internetową : www.elena.pl
Po prelekcji złożyliśmy sobie życzenia świąteczne, a każdy z uczestników został obdarowany upominkiem w postaci smacznych „Eleniuszek” i opakowania z kapsułkami Kolagenu , za co raz jeszcze serdecznie Panu Franciszkowi dziękujemy.
Spotkanie upłynęło w bardzo miłej i świątecznej atmosferze.
Sprawozdanie przygotowała : Halina Jaworska
Zdjęcia : Jadwiga Gałach