
Spotkanie odbyło się 14 grudnia 2016 r. w Książnicy Pedagogicznej w Kaliszu, przy ul. Kordeckiego
Podstawowym tematem spotkania było wysłuchanie wykładu przedstawicieli firmy KAWON z Gostynia, na temat :
„ Sekrety przyrządzania i picia herbat owocowych i ziołowych”
Spotkanie w którym wzięło udział 27 osób, połączone było z degustacją herbat i świątecznych pierników upieczonych przez członków Sekcji J.
Z ciekawego wykładu przeprowadzonego przez Pana Krzysztofa, dowiedzieliśmy się o historii firmy, która w 2015 obchodziła Jubileusz 25 – lecia działalności, o jej rozwoju i metodach produkcji zarówno herbat zwykłych jak i ziołowych, owocowych oraz ziół przyprawowych i suplementów diety.
W ofercie firmy KAWON znajdują się bowiem zarówno produkty farmaceutyczne – ziołowe herbaty lecznicze, jak i spożywcze – naturalne herbaty owocowe, klasyczne jak i zioła przyprawowe. Wszystkie produkty są naturalne, nie zawierają sztucznych aromatów i domieszek. Wg prowadzącego wykład, wysoka jakość wyrobów, przystępne ceny a także różnorodność i ekskluzywność opakowań mogą zaspokoić gust oraz oczekiwania każdego konsumenta ceniącego zdrowy styl życia i stosującego naturalne metody leczenia. Wszystkie ziołowe preparaty lecznicze firmy KAWON posiadają Pozwolenia na dopuszczenia do obrotu wydane przez Ministerstwo Zdrowia.
Dowiedzieliśmy się z wykładu jak rozpoznać na rynku produkty które posiadają gwarantowaną jakość przy ich stosowaniu.
Często nabywając takie popularne herbatki jak: mięta, melisa, rumianek, szałwia itp. traktujemy je jako lecznicze i dlatego przed ich nabyciem sprawdzajmy czy na opakowaniach widnieje
OZNACZENIE : Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu nr /L -……/LN lub
Pozwolenie NR R/………..
Wymagania określone w Pozwoleniu gwarantują, że produkt nabywany :
– jest bezpieczny dla zdrowia,
– podlega kontroli na każdym etapie wytwarzania
– posiada potwierdzone badaniami działanie lecznicze zgodnie z deklaracją na opakowaniu,
– wytwarzany jest z wysokiej jakości surowców zielarskich,
– wytwarzany jest przez producenta , który spełnił określone prawem warunki i uzyskał z Ministerstwa Zdrowia Zezwolenie na Wytwarzanie Produktów Leczniczych i tym samym podlega nadzorowi Inspekcji Farmaceutycznej .
UWAGA : Każdy produkt leczniczy ma określoną normę składnika aktywnego który decyduje o jego właściwościach leczniczych. Na każdym opakowaniu produktu leczniczego muszą znajdować się m.in. skład, wskazania, przeciwskazania, sposób użycia itp.
Wniosek : nabywajmy jedynie te produkty które mają nas leczyć które posiadają oznaczenia o Pozwoleniu na dopuszczeniu do obrotu J
Dowiedzieliśmy się również jak ważne jest dla zachowania jakości produktu odpowiednia uprawa, zbiór i suszenie ziół , oraz na jakie schorzenia i przypadłości stosujemy poszczególne herbatki ziołowe i owocowe.
Poniżej podaję trochę wiedzy na temat suszenia ziół domowymi sposobami zebranej u wujka GOOGLE J, a potwierdzonej przez specjalistę z firmy KAWON.
Suszenie ziół krok po kroku
- Suszone zioła to nie tylko fantastyczny dodatek do potraw czy podstawa naparów. Mogą stanowić także dekorację oraz wypełniać dom swoim aromatem.
- Jak zamienić pięknie prezentujące się na balkonie świeże zioła w zioła suszone, by zachować ich dobroczynne właściwości?
- Właściwy czas
- Okres zbiorów dla poszczególnych ziół może być różny. Chcąc ususzyć zioła, powinniśmy je zebrać wtedy, gdy są najbardziej aromatyczne. A konkretnie, najlepiej zebrać zioła w suchy, ciepły dzień przed południem – kiedy opadnie już rosa. Zabierając się do tej czynności, trzeba być szczególnie uważnym: wybierać liście zdrowe, nieuszkodzone. Możemy oczywiście mieć to już na uwadze podczas samych zbiorów, możemy też przeprowadzić selekcję zebranych już ziół. W praktyce, najlepiej sprawdza się połączenie obu sposobów – wszystko po to, by mieć pewność, że zebraliśmy najlepsze gatunkowo zioła.
- Odpowiednia technika
- Zioła można najzwyczajniej w świecie ścinać nożyczkami. W przypadku takich ziół, jak szałwia czy bazylia, listki po prostu obrywamy. Ważną sprawą jest, by nie uszkodzić całej rośliny – dlatego podczas zbioru ziół powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Tak zebrane zioła należy ususzyć możliwie szybko – a przedtem, uważać, żeby nie zostawić ich na dłuższą chwilę na słońcu – powoduje to utratę olejków eterycznych i żółknięcie liści.
- Suszenie na kilka sposobów
- Zebrane zioła płuczemy w zimnej wodzie i wykładamy na papierowy ręcznik lub gazę. Po wstępnym osuszeniu, zbieramy je w bukieciki i wieszamy na sznurku górą do dołu.
Najlepiej jest suszyć zioła w zacienionych, ale przewiewnych miejscach, na przykład w altanie albo na balkonie. Podobnie jak przy zbiorze – unikamy wystawiania suszących się ziół na silne promienie słoneczne. - Co zrobić, gdy nie mamy altany ani balkonu? Nic trudnego, istnieją jeszcze alternatywne sposoby na suszenie ziół! Można je suszyć w…piekarniku nagrzanym do około 30 stopni. Przy tej metodzie trzeba jednak uważać, żeby zioła nie ususzyły się nam zbyt szybko.
- Do suszenia ziół można wykorzystać również suszarkę do warzyw i owoców lub…suszarkę do bielizny, na której ułożymy cienki materiał, by pokryć go zebranymi ziołami. Ważne jest wtedy odpowiednie ustawienie suszarki – z dala od nasłonecznionej części mieszkania.
- Jak długo powinny suszyć się zioła? Zależy od metody i rodzaju ziół, zazwyczaj od kilku dni do dwóch tygodni.
- Jak przechowywać zioła
- Aby suszone zioła zachowały swoje właściwości i aromat, należy je przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Najlepiej – bez dostępu światła, dlatego jeśli wybieramy pojemniki szklane, powinny być one wykonane z ciemnego szkła. Słoiki z ziołami dobrze podpisać, by bez problemu rozpoznać, co kryje się w środku. Przechowywanie szczelnie zamkniętych pojemników z ziołami w miejscach narażonych na wilgoć może przyczynić się do spleśnienia ich zawartości. Dlatego – starajmy się wygospodarować miejsce suche, ale łatwo dostępne, by z ziół można było korzystać przy przygotowywaniu posiłków.
- Suszone zioła można śmiało przechowywać nawet do 3 lat, lepiej jednak, jeśli uda je się wykorzystać w ciągu roku. Ze względu na szerokie ich zastosowanie – okazji do tego nie powinno zabraknąć!
Poniżej przedstawiam kilka zdjęć wykonanych w trakcie spotkania :
Po zakończeniu wykładu, obdarowani herbatkami , wymieniliśmy się przepisami na świąteczne przysmaki, degustując pierniczki upieczone przez koleżanki.
Najlepsze były przepięknie udekorowane pierniki kol. Ani Stolarek J
Na koniec naszego spotkania podzieliliśmy się symbolicznym opłatkiem życząc sobie na Święta i nadchodzący Nowy Rok przede wszystkim zdrowia i uśmiechu na każdy kolejny dzień .
A skoro mowa o przepisach , to poniżej podaję przepis
NA DOBRY NOWY ROK 2017:
Bierzemy 12 miesięcy :
– oczyszczamy je dokładnie z goryczy, chciwości, małostkowości i lęku,
– następnie każdy miesiąc dzielimy wg kalendarza na 29, 30 lub 31 części.
Każdy dzień przyrządzamy osobno :
– z jednego kawałka pracy,
– z dwóch kawałków pogody ducha i humoru.
Do tego dodajemy :
– trzy duże łyżki nagromadzonego optymizmu,
– łyżeczkę tolerancji, ziarenko ironii i odrobinę taktu.
Następnie wszystkie 366 dni polewamy dokładnie dużą ilością miłości.
Gotowy ROK 2017 przyozdabiamy obficie posypką uprzejmości.
Codziennie kolejne porcje (dni), podajemy z radością i filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbatki ( oczywiście z firmy KAWON ) lub wyśmienitej kawki
S M A C Z N E G O !!!
Sprawozdanie opracowała :
Starosta Sekcji Jadwiga Gałach z wykorzystaniem materiałów firmy KAWON