Strona główna » Sekcja bioróżnorodność » Spotkanie sekcji BIORÓŻNORODNOŚCI – grupy I z dietetykiem

Społeczność

Spotkanie sekcji BIORÓŻNORODNOŚCI – grupy I z dietetykiem

Dnia 22 listopada 2017r. odbyło się spotkanie sekcji Bioróżnorodności grupa I z koleżanką Dorotą Okoń – specjalistą dietetyki i planowania żywienia.

Temat spotkania brzmiał: Dieta seniorów w okresie jesienno-zimowym.

Spotkanie odbyło się w siedzibie UTW przy ul. Targowej

Przy pięknie nakrytych stołach, udekorowanych produktami, które powinny stanowić podstawę diety seniorów (różne warzywa, owoce – świeże i suszone, naturalne soki); zasiadło ponad 40 osób z naszej sekcji.

Koleżanka Dorota podczas swojej prelekcji uświadomiła nam, że to co dała nam genetyka już mamy, ale reszta zależy od czynników środowiskowych. Na większość z nich mamy wpływ np. na dietę.

Starzenie to stopniowe zmniejszanie wydolności narządów a organizm wciąż pracuje, więc musi mieć do tego odpowiednie paliwo. Seniorzy potrzebują mniej energii, ale powinni spożywać bardziej przyswajalne składniki odżywcze. Powinny to być składniki w większym stopniu naturalne, mało przetworzone, bo organizm trudniej wydala trucizny.

Niektórych z nas zaskoczyła przedstawiona piramida zdrowego odżywiania, ponieważ na pierwszym miejscu znajdowała się aktywność fizyczna i woda, a nie jak do tej pory byliśmy przyzwyczajeni warzywa i owoce.

Koleżanka Dorota w bardzo interesujący i dostępny sposób przedstawiła nam tajniki diety seniorów

. Teraz przed nami najtrudniejsze zadanie – zastosować te wszystkie dobre rady w praktyce, abyśmy mogli żyć długo w dobrym zdrowiu.